CREATIVE, INNOVATIVE, SINGLE AND SPECIAL DESIGNS
Derleyen ve Yazan: Yağmur Yavuz

Doğa Ana’nın Kadınları: Bereket Tanrıçaları

Doğada üreme ve hayatın sürmesinin toplumlar tarafından en büyük göstergesi olan Bereket Tanrıçaları, insanlığın ilk gününden bu yana kültürlerde önemli bir rol oynamıştır. Yaşamın en önemli imgelerinden birisidir bereket ve inanışlarda dişilik ve üretkenlik sembolü olan kadından gelir. Milattan öncesinden günümüze, Doğa Ana’nın en bilinen 10 Bereket Tanrıçasını sizler için listeledik.

1. Mevsimleri Yaratan Kadın: DEMETER

Homeros’un “güzel örgülü kraliçe” olarak tasvir ettiği, Kronos ile Rheia'nın kızı Demeter; Yunan mitolojisinde bereket ve toprak tanrıçasıdır. Demeter ile ilgili en yaygın bilinen efsane kızı Persephone için yarattığı mevsimlerle alakalı olanıdır. Efsaneye göre Hades, Demeter’in Zeus'la birlikteliğinden olan kızı Persephone’yi yer altı dünyasına kaçırır.

İnanışlara göre yer altı dünyasına giren hiç kimse yeryüzüne geri dönemez. Demeter yeryüzünde 9 gün dolaşır ve kızını bulamaz. Kızının Hades tarafından yer altı dünyasına kaçırıldığını öğrenen Demeter yeryüzünde bir mağaraya yerleşir ve yaşama küser. Demeter’in hissettikleri bütün dünyayı etkiler ve toprağın bereketi uçup gider. Zeus bu sorunu tanrıların arasında bir anlaşma yaparak çözer: Persephone yılın üçte birini kocası Hades’in yanında,diğer kısmını annesiyle geçirir.

Her ne zaman Persephone yerin altına inse bütün dünya kışa bürünür ve bir anne toprağa bereketini geri vermek için kızının dönüşünü bekler.

2. Altın Saçlı Tanrıça: Sif

Uzun altın saçları ile tasvir edilen Sif tahıl, tarım ve bereket tanrıçasıdır. Şimşek ve fırtına tanrısı Thor’un karısıdır. Fakat Thor ile evlenmeden önce dev Orvandil ile bir süre evli kalmış ve Ull (Görkemli) adında bir çocuğu olmuştur.

Thor ise onu evlat edinmiştir. Thor ile birlikte olduğu süreçte ise Trudr (Güç) ve Modi (Cesur) adında çocukları olmuştur. Gezegenler sisteminde yer alan Venüs gezegeni adını Nors mitolojisine göre Sif’ten almıştır.

3. Slav Mitolojisinin Ana Tanrıçası: Mokosh

Mokosh ismi Slav etimolojisinde ıslaklık ve nem anlamlarına gelen mokry ve moknut kelimelerinden gelir.

İnanışa göre Mokosh, yaşamın suyunu getirir, insan ve hayvan varlığının bağlı olduğu hayat veren sularını korur. Bu şekilde Mokosh bitkilere ve hayvanlara hayat verir ve genellikle onlarla tasvir edilir.

Doğurganlık, kadınlık, refah, koruma, sağlık, iyi şans, bereket ve başarılı bir geleceği somutlayan önemli bir Slav Ana Tanrıçasıdır.

4. Tanrıların Hükümdarı: İsis

Mısır mitolojisinde bereketin sembolü olan İsis, göğün kraliçesi ve tanrıların hükümdarı olarak geçer. Isis, Geb (toprak) ve Somun (gökyüzü) nin kızıydı ve kardeşi Osiris ile evlendi. Birlikte, iki tanrı Mısır krallığına bol refah getirdi.

Isis başlangıçta kendine adanmış tapınaklara sahip olmayan karanlık bir tanrıçaydı ancak eski Mısır'ın en önemli tanrılarından biri olana kadar hanedanlıkta yaptıkları onun önem kazanmasına sebep olmuştu.

Daha sonra İsis’in inanışı Roma İmparatorluğu'na yayıldı ve İsis İngiltere'den Afganistan'a kadar  tapılan bir tanrı haline geldi. Bugün hala putperestler tarafından saygı görülen İsis: Mourner olarak ölülerle ilgili törenlerde baş tanrıydı; büyülü şifacı olarak hastaları tedavi etti ve ölen kişiyi hayata geçirdi; ve en önemlisi bir anne olarak, tüm kadınlar için bir rol modeliydi.

5. Anadolu’ya Bereket Anlamını Kazandıran Tanrıça: Artemis

Tanrıça Artemis adına ilk türbe M.Ö. 800’lü yıllarda,günümüzde dünyanın yedi harikasından biri olarak anlatılan Efes’in kıyısında inşa edilen Artemis Tapınağıdır.

Bazı bölgelerde Diana olarak da bilinen Tanrıça Artemis ,zaman zaman Yunan mitolojisindeki av tanrıçası Artemis’le karıştırılır.Anadoludaki yaygın inanışlarda bereket ve bolluk tanrıçası olan Artemis belinden omuzlarına birçok göğüsle resmedilir.

6. Ege’de Hala İzlerini Gördüğümüz 16000 Yıllık Tanrıça: Kybele

“Bir zamanlar gökler, denizler ve kayalar birbirinden ayırt edilemeyecek halde imişler. Fakat birdenbire ortaya bir musiki örmüş, gökler ve denizler yine bir kâinat teşkil etmişler, birbirinden ayrılmışlar. O esrarengiz musiki, Ürinom’un ( Kybele’nin) doğduğunu ilan ediyormuş. Onun sembolü de ay imiş.”

Kibele figürünün kökeni son yıllarda elde edilen veriler ışığında Anadolu’da 16000 yıl öncesine dayanmaktadır. Ana tanrıça Kibele Konya Çatalhöyüklüdür. Hristiyanlığın etkisiyle zamanla “Tanrıların Anası” diye adlandırılan Ana Tanrıça Anadoluludur.Frig Krallığında bolluk bereket ve analığın en büyük sembolü olan Kybele,toplumlarda hala “Güçlü Anneliğin” sembolü olarak kullanılmakta ve saygı görmektedir.

7. Aşkın ve Bereketin Sembolü: İnanna

“Sahip olduğu Güçlerle ünlüydü!- İnanna, Yeryüzünün dev arslanına binmiş İnanna”

Sümer inancına göre bereketi yeryüzüyle buluşturan tanrıça İnanna’dır. İnanna Sümer mitolojisinde en önemli tanrılardan biridir. Birçok mitolojik öyküde adı geçmektedir.

En dikkat çekici olanlarından biri ise Nevruzla alakalı olanıdır.Her yıl baharın gelişini kutladığımız Nevruz; bereket, toprak ve ay tanrısı olan İnanna ve Sümer Mitolojisinin en ünlü tanrısı Tammuz’un evlenmesini simgeler. Sümer'deki inanışa göre, soğuk ve zor geçen kışın ardından baharın gelişiyle her yıl 21 Mart tarihinde Tammuz ve İnanna evlenir.

8. Sabahın Annesi: Mater Matuta

Mater Matuta yani sabahın annesi, genellikle sabahın şafağının  ve bereketin tanrıçası olarak kabul edilir.

p.s.Matralia Festivali

9. Roma Mitolojisinin Güzel Meleği: Abundantia

Abundantia, Roma mitolojisinde bolluğun başarının ve zenginliğin tanrıçasıdır. Roma Mitolojisinde anlatılanlara göre: Abundantia,insanlar uykusundayken onlara deniz minarelerini anımsatan çantasından tahıl ve para verirdi.

Meleklerin güzelliğine sahip olduğu söylenen Abundantia, ona inanlara ne zaman ihtiyaç duyarlarsa yanında belirir,onlara refah sağlardı. Eski Roma paralarının uzun süre üzerinde tasvir edilen tanrıçanın adı  hala spiritüel faaliyetlerde insana huzur verdiği inancıyla yaşatılmaktadır.

10. Pers Krallığındaki Bereket: Anahita

Kadın Tanrıçaların en eskilerinden biri olan Anahita, Pers Krallığında su, doğurganlık ve kadınların özgürlüğünün simgesi ve ayrıca savaş tanrıçasıydı.

Yeryüzündeki suların yıldızlardan geldiğine inanan tanrıça,yeryüzünü hayatta tutan bütün nehirler,akarsular ve okyanusları korumakla görevliydi.

Bütün insanlık Anahita’nın yıldızlardan gelen suyuna saygı duyardı. Güvercin ve Tavus kuşları onun için özel hayvanlardı. Bazı inanışlara göre Pers mitolojisindeki ışık tanrısı Mithra ile evliydi.